Talisker Whisky Atlantic Challenge

Met nog 6 maanden tot aan de start van de Talisker Whisky Atlantic Challenge volgt vanaf nu maandelijks een blog waarin ik onze voorbereidingen deel.

Wij -Marcel Ates, Ingeborg Dijkstra en Guus Koppes en Ilja Kok- vormen Team NEDurance en liggen in december 2022 aan de start van ’s werelds zwaarste roeitocht. We gaan de Atlantische Oceaan overroeien, startende in La Gomera en met als finish het eiland Antigua in de Caraïben.
Onze missie is tweevoudig, we willen het wereldrecord in de Mixed4 klasse aanvallen en we willen met onze overtocht zoveel mogelijk aandacht en geld genereren voor het goede werk van The Ocean Cleanup.
Waarom we deze challenge aangaan? Hiervoor hebben we alle vier een iets andere reden, maar wat voor ons allen geldt is dat het avontuur ons aantrekt en dat we op deze manier graag bijdragen aan een schonere wereld. Voor mij in het bijzonder telt de nieuwsgierigheid zwaar mee. Ik enorm benieuwd hoe het is en hoe het voelt om zolang roeiend op de oceaan te zijn in een ritme van 2 uur roeien, 2 uur rusten. Waar denk je al die tijd aan? Waar hou je je mee bezig, los van het roeien? Hoe moe is moe? Hoe erg kun je verlangen naar je volgende maaltijd? En hoe lekker smaakt ie dan? Hoe mooi zijn de vergezichten, de weersveranderingen, de zonsopkomsten, maar ook…wat gaan we meemaken als team? Komen er angstige momenten? Hoe trekken we elkaar erdoorheen. Ik ben gewoon knetter nieuwsgierig naar deze ervaring en dan zit er niks anders op dan ervoor te gaan.Ilja blog juni 2

De start is 12-12-2022. Dit is in principe na het orkaanseizoen. Het kan de eerste weken nog wat onstuimig en fris zijn ’s nachts, maar we zullen het overwegend warm hebben onderweg. Hopelijk finishen we binnen 40 dagen, want dat zou een nieuw wereldrecord betekenen. Ter vergelijking; Columbus deed destijds 36 dagen over dit traject, zonder GPS, AIS, en satelliettelefoons, maar met zeilen. Dat laatste is ons niet toegestaan. Wij zullen alleen gebruik maken van wind- en zonneenergie en simpelweg onze menselijke power. We roeien en rusten in duo’s, gaan zo’n 8000 kcal per dag verbranden en hebben zeker 10L water per persoon nodig. Aan boord is een watermaker, die het zeewater filtert en geschikt maakt voor consumptie. We hebben zonnepanelen, navigatie, AIS (Automatic Identification System) en satelliettelefoons aan boord. Ook is er een stuurautomaat aan boord die ons op de juiste koers moet houden, waardoor we niet handmatig hoeven te sturen. Verder zullen we samenwerken met een zgn. router, dat is een weer-expert, die ons elke dag van de juiste voorspellingen en daarmee samenhangende routing zal voorzien. We moeten al het eten meenemen, er is geen bevoorrading als we eenmaal gestart zijn. De Talisker Whisky Atlantic Challenge is een race waaraan jaarlijks zo’n 40 boten deelnemen, van soloboten tot max. 5- persoons teams.

De boot die we als Team NEDurance gekocht hebben heet Liberty. Het is een tweedehands boot en ze is de Atlantische Oceaan al vijf keer overgestoken.
De Liberty lag in mei een aantal dagen in de haven van Terheijden en bij onze roeivereniging. Een aantal leden had zich naar aanleiding van de lezing die we als team in januari gaven opgegeven voor een ‘stukje meeroeien op de Liberty’. Met prachtig weer stapten onze RV Breda roeiers op de boot om te ervaren hoe zo’n oceaanboot roeit, hoe ze stuurt en hoeveel (of hoe weinig) ruimte je hebt voor 5-6 weken aaneengesloten. In de komende maanden komt de boot nog een keer naar Breda. Wil je ook een keer een stukje meeroeien? Of wil je een clinic van Team NEDurance voor je personeel? Stuur dan svp een mailtje naar nedurance@gmail.com of bel me even op 06.27021045

In de juli-blog lees je meer over onze trainingen, het eten dat we meenemen, ons team en het goede doel.

De blogs van Ilja kun je vanaf nu vinden op: https://www.roeiverenigingbreda.nl/vereniging/rowing-the-atlantic