Opleiding Toerroeien

Wil je mee met een van onze toertochten, dan is het noodzakelijk dat je beschikt over voldoende kennis en vaardigheden hiervoor.
Voor de meeste toertochten is de basis dat je de roeiproef S1 hebt gehaald, maar daarnaast dien je nog wat specifieke kennis over varen op ander water dan de Mark op te doen. De instructiecommissie biedt hiervoor:
- Materiaal voor zelfstudie
- Interessante lesavonden
- Praktische instructietoertochten.
Bij elke toertocht beslist de leiding wat het nodige niveau van kennis en vaardigheden is. Dit wordt, opklimmend in moeilijkheid, aangeduid met T1, T2 of T3.
Het kan zijn dat voor sommige tochten alle deelnemers het aangegeven kennisniveau moeten hebben, soms voldoet het als alleen de helft van de roeiers dit niveau heeft. Er is geen examen of proef bij de opleiding toerroeien; op je eerste lesavond ontvang je een handige kaart voor zelfevaluatie, hierop kan je zelf de vooruitgang van je zelfstudie bijhouden. Ook de status van je roeivaardigheid en de uitkomst van je conditietest kan je hierop bijhouden.
De links naar de materialen voor zelfstudie vind je hieronder, neem de tijd om deze goed te bestuderen. Bij je eerste toertocht wordt een quiz gehouden waarbij je je opgedane theoretische kennis van je zelfstudie en van de lesavonden mag laten zien.
De lesavonden gaan onder andere over het lezen van waterkaarten, over knopen leggen, over het opladen van de botenwagen en over het gebruik van een reddingvest. Aanmelden voor deze avonden kan ook in het menu hieronder.
Links naar de documenten voor zelfstudie niveau T1
- Roeiboek hoofdstuk 2: Materiaal
- Roeiboek hoofdstuk 4: Sturen en commando’s
- Roeiboek hoofdstuk 7: Toerroeien
- Roeiboek hoofdstuk 9: Veiligheid
plus bijlage - Gebruik reddingvest
Links voor zelfstudie niveau T2:
Links voor zelfstudie niveau T3:
Knopen
Voor het succes van je toertocht is het belangrijk dat iedere roeier de vijf basisknopen goed kent, dit zijn dezelfde knopen die zeilers ook leren. Het spreekt voor zich dat als je je boot tijdens een toertocht ergens aanlegt voor een pauze je de boot bij terugkomst weer wilt terugvinden waar je 'm hebt vastgemaakt. En je wilt ook dat als je weer wilt wegvaren je de knoop snel los kunt maken zonder de lijn te beschadigen.
Deze vijf knopen worden in dit filmpje heel duidelijk uitgelegd, waarvoor ze dienen, hoe je ze maakt en ook hoe je ze weer losmaakt :
De vijf basisknopen zijn:
Achtknoop (Stopper Knot)
Mastworp (Clove Hitch)
Middenmansknoop (Alpine Butterfly Loop)
Zeppelinsteek (Zeppelin Bend)
Paalsteek (Bowline Knot)
Wil je in iedere situatie een knoop snel en goed kunnen maken dan is het aan te raden om dit vaak te oefenen.
Lesavonden
- Waterkaarten lezen en knopen leggen. Op deze avond worden informatiekaarten verstrekt, waarvan je de inhoud ook moet bestuderen. Het kaartlezen wordt deze avond uitgelegd aan de hand van een app, neem je tablet of smartphone dus mee. Docenten Marijke Spanjaard en Eleanor van Andel
- Opladen botenwagen. Docent Frans Smet
- Gebruik reddingvest . Wouter van Hengel
Zodra er nieuwe instructietoertochten zijn gepland, vind je die op de pagina met onze toertochten en in de kalender hier rechts. Daar kan je je ook aanmelden voor deze tochten.
Heb je vragen over de opleiding toerroeien? Stuur een e-mail aan: toer@rvbreda.nl