Wijde Blik

RV Breda succes bij Coastal pop-up skiffwedstrijd, geschreven door Albert

De Wijde blik is een mooie recreatieplas bij Kortenhoef (NH). Bij mooi weer kan het daar best druk zijn met toeristen in alle soorten vaartuigen. Zondag 15 mei was het dan ook zeker mooi weer, met eerst geen wind en in de loop van de dag een licht briesje uit het oosten. Onder perfecte omstandigheden is hier dus een coastal skiffwedstrijd georganiseerd, te gast bij watersport Ottenheim en RV Breda deed daar aan mee.

Het leuke van coastal wedstrijden is dat er niet alleen hard maar ook tactisch gevaren moet worden. Je bent zelf ook verantwoordelijk voor het volgen van de juiste baan. Juist dat is wat deze keer bij Antoinette der Kinderen de uitslag positief heeft beïnvloed.

Bij de Dames masters namen Dorien en Antoinette de leiding,. De andere dames bleven redelijk dicht bij elkaar roeien. Na keerpunt twee ging het hele veld een omweg maken naar een te ver liggende boei, alleen Alita, die 100 meter achter Antoinette roeide, had dit door en nam de kortere route. Hierdoor werd het voor Antoinette moeilijk om haar nog in te halen.
Alita sloeg echter de laatste boei over, waardoor diskwalificatie. Nu was het toch weer Antoinette die Dorien achter zich heeft weten te houden en is als eerste gefinisht.

Bij de masters heren was ik zelf tevreden met een derde plek.

Deze keer was de grootste uitdaging het varen van de kortste route, maar als het op deze plas windkracht 5 is, komt er een heel andere uitdaging bij, het beheersen van een coastal skiff bij golven van 70 cm.Voor geïnteresseerden is de volgende kans op 4 juni het Markermeer bij Muiderzand, en 12 Juni op de Noordzee bij Scheveningen. Doorgaans kun je gebruik maken van leen boten bij Coastal wedstrijden.

Coastal Rowing Pop-up Race Wijde Blik bij Loosdrecht door Antoinette

antoinette coastalZondag 15 mei was het in de volle zon en een beetje wind volop genieten van roeiers in coastal skiffs. Er waren 3 heats: Masters dames, Masters heren en een open klasse. Tijdens een relaxt sfeertje bij de gastheer Ottenhome Beachclub & boats werden de laatste voorbereidingen voor de race getroffen. De roeiers gingen in (meest) gehuurde skiffs het water op. De organisatie zorgde voor het plaatsen van de rondingsboeien en een denkbeeldige start- en finishlijn.

Zelf roeide ik in de eerste heat met vijf andere Master roeisters. De start ging goed, recht over de Wijde Blik en daar een rondje om een eilandje, toen lag ik tweede. Daarna maakten we de oversteek naar de andere kant van de plas. We hebben er niet de juiste route gevolgd, maar omdat iedere roeister dezelfde (verkeerde) route nam, had dat geen gevolgen voor de uitslag 🍀. In het laatste deel van de wedstrijd kon ik de andere skiffeuse passeren en werd daarmee eerste in het damesveld.
Het roeien in een coastal skiff vraagt nogal wat extra’s in vergelijking met wedstrijden in glad materiaal: omkijken, route volgen en de boeien in de gaten houden. Het is nogal een ‘dingetje’ hoor…voor mij nog niet zo makkelijk. Het is niet alleen hard roeien maar ook een tactiek gebruiken voor wind, golven, boeien en andere deelnemers passeren enzovoort. dat is een extra dimensie bij het roeien. Ik vond het super leuk en heb genoten!

Het was ook heel gezellig om mee te varen in een begeleidingsboot met de jury en andere begeleiders en zo de andere twee heats te zien. Dan zie je de wedstrijd vanaf een ander perspectief.
Coastal Rowing Pop-up Races organiseert regelmatig mooie wedstrijden. Zowel op zee als op meren en plassen. Je kunt ze volgen op facebook en Instagram. Ook kan je je abonneren op de nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van de races. Kom eens kijken, schrijf je in en doe mee!
https://www.facebook.com/Coastalpopupraces
https://www.instagram.com/coastalpopupraces/