Teleurstellende Elfstedenroeimarathon voor RV Breda

We zullen maar met de deur in huis vallen: de omstandigheden waren prachtig het weer zat mee de prestatie was met een 11de plaats ongeëvenaard goed maar voor ons als Team ontbrak er toch iets………

Er ging dit keer helemaal niets fout! Veel zo niet alles hebben wij meegemaakt de voorgaande edities van dit roeifeest van het Noorden :

  • Filevorming met 5 stilliggende C2-tjes in het midden van de nacht in donkere tunneltjes waar een ieder van achter komend vrolijk bovenop knalt.
  • In dichte mist de punt van de boot niet kunnen zien laat staan de kant; elke poging onze weg te vervolgen eindigt in het riet en uiteindelijk tegen een koe die in een doodlopend slootje staat.
  • Plat achterover in de boot op volle snelheid onder een wel erg laag bruggetje door: boem! ho! Deze editie eindigde op de SEH van het ziekenhuis waar het hoofd van die arme Ruud weer toonbaar wordt gemaakt.
  • Eindelijk wisselen na weer anderhalf uur alles geven maar…… waar staan de nieuwe roeiers? Een kudde schapen blijkt de weg te versperren weten we later dus maar weer door naar hopelijk een wisselplek waar wel iemand staat…
  • Het missen van een klein maar geniepig afslagje naar Franeker waardoor onze top tien prestatie een anonieme 30e plaats werd.

Voor niet ingewijden: de Elfstedenroeimarathon is een wedstrijd – of toertocht- die ongeveer de route van haar beroemde schaatszusje volgt. Teams bestaan uit 12, soms maar 6 en sporadisch 3 personen waarbij de totale tijd je klassement bepaalt in de Open, Mixed, Dames, Toer en Buitencatagorie. Die buitencategorie van zowel 3 als 6 persoons teams zijn eerder door uw helden van de RV uitgeprobeerd maar staan nu te boek als “eens maar nooit weer”. Het leuke van de marathon is dat hard roeien maar een deel van de lol is. Goed sturen en navigeren, snel wisselen, een strakke organisatie, dito draaiboek en perfect materiaal zijn net zo belangrijk. Voeg daarbij de landschappelijk fraaie route en doorkruisen van prachtige steden en dorpjes en het beeld is compleet.


Dat de editie 2019 zo goed is verlopen wil natuurlijk niet zeggen dat er geen opmerkelijke voorvalletjes waren. Insiders zal het niet verbazen dat onze onvolprezen stuur Leonie van de Pol hierbij centraal stond. Ondanks haar decennia lange roei-ervaring was de Elfsteden geheel nieuw voor haar. Omdat ’s nachts sturen niet zo haar ding is stapte ze in de ochtend rond half 6 in Balk weer als stuur in en was ze gelijk messcherp. Het hele traject tot Hindeloopen was ze daarna in een verhitte strijd gewikkeld met een jonge Duitse ploeg waarbij verbaal en materieel geweld niet werd geschuwd. Eenmaal weer aan de kant kwamen onze Duitse vrienden verhaal halen waarbij Leonie vriendelijk, gedecideerd en in superieur Duits fier overeind bleef. Of je nu op de KMA jonge cadetten terecht moet wijzen of in Friesland opgewonden oosterburen blijkt dan niet veel uit te maken.


Diezelfde Leonie is wars van digitale hulpmiddelen als plotters en Garmin trackers. Geef haar een kaart en kompaskoers en ze stuurt je feilloos door het Friese land. We hebben geen meter teveel gevaren mede dankzij onze andere stuur Saskia de Jong die kans zag zich uur in uur uit te oriënteren op een ienieminie schermpje van 3 bij 3 cm. Ook mogen we onze chauffeurs niet vergeten; een avond, nacht en dag ervoor zorgen dat zwetende en stinkende gasten weer op tijd op het afgesproken wisselpunt staan in een auto die al snel naar een roedel natte honden ruikt is niet niks. Op dat wisselpunt moet je ook nog de boot aanhaken en naar binnen trekken om op je buik in de modder en brandnetels een rigger vast te houden.


De Elfstedenploeg van 2019 van uw vereniging behaalde in 19 uur en 16 minuten een 11de plaats en bestond uit : Saskia de Jong, Leonie van de Pol, Madelon van der Horst, Michiel van Lierop, Dries Bollen, Hjalmar Peetooom, Peter Adema, Thijs van der Heijden, Robert Wortelboer, Jos Adema , Leon Elmans en Nico van Walree.

Chauffeurs : Marjolein, Gerlof, Dave, Jeroen met zijn brandweerauto en Robert.