Motorbootjes naar de oude werkplaats

Plan om schade aan motorbootjes te verminderen.

De motorbootjes geven elk jaar weer veel schades. Met een aantal ervaren mensen hebben we geprobeerd te achterhalen wat de oorzaken zijn van die schades, gemiddeld toch wel ca. 1500 euro per jaar. Ook hebben we bedacht op welke manier we die schadepost kunnen verminderen.

We zien schades aan de frames van de motoren. Dat komt waarschijnlijk doordat de motoren zwaar zijn en bij het tillen wel eens omvallen. Het frame vervangen kost dan al snel 600 euro. 

Bij het bevestigen van de motoren aan de boot worden de bouten niet altijd goed genoeg aangedraaid. Gelukkig bevestigt men altijd wel het veiligheidstouw goed aan de boot.
Maar het komt voor dat de motor in het water valt. Met een beetje geluk kost het dan 400 euro, maar wanneer de motor nog volop draait kan de schade ook 2000 euro worden.

De benzineslang zit soms verkeerd om gemonteerd. Er staat een pijl op die richting motor moet wijzen. Verkeerd om betekent dat de benzine niet goed naar de motor kan.
Vieze tankjes. Blijkbaar doordat er meer tankjes in omloop zijn en eenieder zijn eigen tankje met benzine heeft, komt er rommel in. De carburateur raakt verstopt en schade 300 euro. Ook is het vervelend wanneer het bootje onderweg stil valt.

PLAN:
We willen nu karren maken waar de boten met motor eraan op kunnen liggen. Die karren komen dan in de oude werkplaats te staan en kunnen vanuit de oude werkplaats naar de takel gereden worden. De motorbootjes kunnen dan compleet in het water gelaten worden. Dat gaat sneller dan zoals het nu gaat en er zal veel minder schade zijn.

De motoren en de bootjes komen wel aan dikke kettingen te liggen die in de vloer verankerd worden.
Het is wel heel wat werk voor de materiaalcommissie, maar dat hebben we er graag voor over om geld te besparen.

Voor de benzine gaan we dan een verrekensysteem toepassen. De vereniging zorgt ervoor dat er benzine in voorraad is en elk bootje heeft maar een tank. Aan de hand van de afschrijvingen verrekenen we dan halfjaarlijks de kosten met de gebruikers. Dan zijn we ook af van al die losse voorraadtankjes af met vervuiling.

Het zal nog even duren voordat het klaar is, maar dan varen onze bootjes hopelijk weer goed.