Denise naar Handbike Battle

Denise Wijnbergh is een van onze aangepaste roeiers op de RV Breda en zij heeft een bijzonder doel: in de jaarlijkse Handbike Battle de Kaunertaler gletscher beklimmen! Hier vertelt ze haar verhaal, waarom ze zo'n moeilijke uitdaging aan wil gaan, en ze hoopt dat mede-sportievelingen haar steunen.

"Ik ben vorig jaar maart in een rolstoel gekomen na een meniscusoperatie. Die goed is gelukt! Echter doordat ik door pijn te weinig kon bewegen, kreeg ik een algehele longembolie en daardoor een hartstilstand. Daarna ben ik kunstmatig in coma gehouden. Tijdens die coma heb ik myoclonieën ontwikkeld, oncontroleerbare bewegingen door heel mijn lijf. Een zeldzaam ernstig probleem - er zijn 5 gevallen in Nederland en 17 over heel de wereld - en ik heb ook nog eens de ergste vorm. Door medicijnen wordt dat onderdrukt. Ik ben hierdoor valgevaarlijk: heb al een paar hersenschuddingen en schouders uit de kom achter de rug. Verder nu dus volledig rolstoelafhankelijk. Daarnaast heb ik korte termijngeheugen verlies, maar dat vergeten we maar snel.

Van het bewegen van één vinger heb ik ruim een jaar tijd gevochten om te komen tot waar ik nu ben: ik kan weer redelijk uit de voe.. uhhh wielen. Iets waar ik erg trots op ben. Mijn situatie zal niet slechter worden indien onderhouden door fysio en veel sporten (= handbiken en roeien op het water om m'n beenkracht op peil te houden), maar ook niet beter. De artsen vinden het een medisch wonder dat ik het heb overleefd en zover ben gekomen, kennelijk puur op wilskracht, en dankzij Adriënne Ogier natuurlijk.

Adriënne vroeg mij op één van de dagen die waren georganiseerd door Breda Actief of roeien misschien iets voor mij was. Voor mij, met mijn wiebelbenen, ik dacht dat nooit iets zou worden. Ik ging voor roelstoeltennis. Tennis bleek niet ideaal voor mij en roeien is gewoon hartstikke leuk! RV Breda heeft voorzieningen voor minder valide leden en door Adriënne ben ik super goed getraind. Petje af voor haar geduld. Van Crew Classers krijg ik complimenten voor mijn roeihaal en in een vier willen ze mij graag op slag.

Om mijn vreselijke periode af te sluiten voor mezelf ga ik meedoen aan de Handbike Battle in juni 2017. De Handbike Battle is een sportieve Handbikewedstrijd in Oostenrijk tussen handbiketeams van revalidatiecentra. Strijdtoneel is de klim richting de Kaunertaler gletsjer in Tirol, Oostenrijk. Een waardige uitdaging voor handbikers van alle niveaus. Ik ben zeer positief en gedreven ingesteld. En ik ga die eindstreep halen! Het is een bevestiging voor een overtuiging die ik al heb en dat is dat ik ondanks mijn handicap dit kán en zál gaan halen samen met m'n fietsbuddy John Kuik!

Nu heb ik zelf geen eigen geld, ben bezig met het krijgen van een sportbudget van de WMO maar dat is niet genoeg helaas. Inmiddels heb ik een goede tweedehands handbike gevonden maar er komen nog veel andere dingen bij kijken: een helm, kleding, het door kunnen trainen in de winter. In de winter moet ik binnen bij een sportschool trainen vanwege slechte doorbloeding in mijn handen en voeten.

Daarnaast halen wij als team allemaal geld binnen om ook de kosten voor de andere deelnemers te drukken, dus voor elkaar. Zodat er niemand om financiële redenen af hoeft te vallen en we alle kosten voor iedereen kunnen dekken. Oh ja, en als er een (garage)bedrijf is dat een busje kan missen voor een week, liefst met dubbele cabine en lang genoeg voor mijn handbike dan zou dat erg mooi zijn! Scheelt een flinke slok op een borrel.

Al je me wilt helpen, dan kan je hier terecht.

Met positieve groeten,

Denise Wijnbergh"

Denise Wijnbergh